Peňažný príspevok na kúpu auta pre ŤZP: Podmienky a postupy

Peňažný príspevok na kúpu auta pre ŤZP: Podmienky a postupy

Poradenstvo

Ak ste ŤZP osoba, ktorá je odkázaná na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom a využívate ho na prepravu, či už do zamestnania, do školy, domova sociálnych služieb alebo k lekárom, máte nárok na peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla.

Čo je peňažný príspevok na kúpu auta pre ŤZP?

Peňažný príspevok na kúpu auta je finančná pomoc poskytovaná štátom osobám so zdravotným postihnutím (ŤZP), ktoré sú odkázané na individuálnu prepravu. Tento príspevok môže pokryť náklady na kúpu nového alebo upraveného vozidla, ktoré vyhovuje špecifickým potrebám ŤZP osôb.

Nárok na príspevok máte nielen na kúpu, ale aj úpravy auta podľa vašich potrieb. Nemusíte tiež platiť za zápis držiteľa vozidla, ani za diaľničné poplatky. Je však nevyhnutné hneď v úvode zdôrazniť, že tieto výhody platia len pre ľudí s preukazom ŤZP.

 

V článku sa dozviete:

  1. Aké sú podmienky na získanie príspevku?
  2. Na príspevok v akej výške máte nárok?
  3. Aký je postup pri žiadosti o príspevok?
  4. Je príspevok limitovaný vekom žiadateľa*ky?
  5. Komu sa poskytne príspevok?
  6. Čo musíte vedieť pred začatím riešenia príspevku?
  7. Aké doklady potrebujete?
  8. Ako podať žiadosť správne?
  9. Ako dlho sa čaká na vybavenie?
  10. Dokedy si musím kúpiť auto?
  11. Kedy vzniká nárok na nový príspevok?

 

Podmienky na získanie príspevku

Aby ste mali nárok na príspevok, musíte splniť nasledovné podmienky:

  • Musíte byť držiteľom preukazu ŤZP.
  • Vozidlo nesmie byť staršie ako 5 rokov.
  • Žiadosť o príspevok musí byť schválená pred kúpou vozidla.

 

Neoddeliteľná súčasť

Automobily patria bezpochyby k neodmysliteľnej súčasti života zdravotne znevýhodneného človeka. Či už ide o presuny do práce, k lekárovi, na nákupy alebo o cestu na rôzne výlety a za relaxom.

Aby sa však imobilní mohli v aute komfortne a bezpečne prepravovať, nevyhnutná je úprava a prispôsobenie ich potrebám. Ide o finančne náročnú záležitosť, ktorú si mnohokrát zdravotne znevýhodnení nemôžu dovoliť. Potešujúci je však štátny peňažný príspevok, ktorý určite využite. Ešte predtým, než sa pustíte do vybavovania, je dobré ujasniť si všetky podmienky, postup a priebeh vybavovania finančného príspevku.

 

Na akú výšku príspevku mám nárok?

Peňažný príspevok sa poskytuje v dvoch sumách:

  • V prípade kúpy automobilu bez automatickej prevodovky je možné poskytnúť príspevok maximálne do výšky 13 277,58 €.
  • V prípade kúpy automobilu s automatickou prevodovkou je možné poskytnúť peňažný príspevok do výšky 16 596,96 €.

Cena osobného motorového vozidla sa zohľadňuje najviac v sume 26 555,14 €. Ak si osoba s ŤZP zakúpi drahšie vozidlo, pri výpočte výšky príspevku mu úrad práce, sociálnych vecí a rodiny zohľadní len uvedenú maximálnu sumu.
  

V prípade kúpy automobilu s automatickou prevodovkou úrady preverujú, či je podľa komplexného posudku ŤZP osoba odkázaná na automobil s automatickou prevodovkou (napr. má ochrnuté nohy) a má oprávnenie na vedenie osobného motorového vozidla, teda, že je držiteľom vodičského preukazu.

 

    Ďalšie dôležité informácie:

    Peňažný príspevok je poskytovaný aj na úpravu vozidla podľa špecifických potrieb ŤZP osoby. Pri kúpe vozidla s automatickou prevodovkou sa zohľadňujú ďalšie špecifické podmienky.

     

    Postup pri žiadosti o príspevok

    1. Vypísanie žiadosti: Navštívte úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a vyplňte žiadosť.
    2. Predloženie dokladov: K žiadosti priložte lekársky nález, predfaktúru alebo faktúru od oprávneného dodávateľa úprav vozidiel.
    3. Očakávajte rozhodnutie: Lehota na vybavenie žiadosti je 60 dní.

     

    Som limitovaný vekom?

    Poskytnutie peňažného príspevku nie je limitované vekom. Dbajte však na to, aby celkový súčet úprav neprekročil stanovenú sumu. Predídete tak zbytočným komplikáciám.

     

    ZHRNUTIE: Komu sa poskytne príspevok?

     

    • osobe s ŤZP, ktorá je odkázaná podľa komplexného posudku na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom,
    • osoba s ŤZP, ktorá je odkázaná podľa komplexného posudku aj na úpravu osobného motorového vozidla,
    • osobe s ŤZP, ktorá je vlastníkom alebo spoluvlastníkom osobného motorového vozidla, na ktorého úpravu žiada poskytnutie tohto peňažného príspevku, alebo osoba s ŤZP, ktorá si ide zakúpiť už upravené osobné motorové vozidlo s tým, že preukáže vlastníctvo alebo spoluvlastníctvo k vozidlu najneskôr do 12 mesiacov od poskytnutia príspevku,
    • ak žiadateľovi úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vydá rozhodnutie o priznaní peňažného príspevku a toto rozhodnutie nadobudne právoplatnosť.

     

    Čo je dôležité vedieť pred riešením príspevku?

    Je dôležité, aby ste spĺňali všetky vyššie spomenuté podmienky. Nemali by ste však ešte zabúdať na to, že:

     

    • vozidlo, ktoré idete kúpiť, nesmie byť staršie ako 5 rokov,
    • príspevok vám nebude uznaný, ak kúpite vozidlo pred schválením žiadosti,
    • rovnako príspevok neodstanete, ak úpravy na automobile budú vykonané pred dňom vykonania posudku,
    • príspevok vám nebude uznaný, ak váš príjem a príjem spoločne posudzovaných osôb presiahne sumu päťnásobku životného minima.

     

    Aké ďalšie potrebné doklady potrebujete?

    Príspevok sa vám poskytne na základe dokladu o cene plánovanej úpravy (predfaktúra) alebo dokladu o cene už vykonanej úpravy (faktúra). Tento doklad musí vystaviť osoba, ktorá má oprávnenie na úpravy áut.
    Ak budete upravovať auto, ktoré nevlastníte alebo nie ste jeho spoluvlastníkom, príspevok dostanete tiež na základe dokladu o cene úpravy. Kto vám v tomto prípade dá doklad? Vystaví vám ho osoba, ktorá sa zaoberá výrobou, predajom, distribúciou alebo úpravou osobných motorových vozidiel.

     

    Ako podať žiadosť o finančný príspevok?

    1. V prvom rade vypíšte žiadosť a písomne ju odovzdajte na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste svojho trvalého bydliska.
    2. Ak je pre vás viac vyhovujúca online forma, žiadosť môžete pokojne podať aj elektronicky. Nezabudnite však na zaručený elektronický podpis.
    3.  V žiadosti je nutné vysvetliť a uviesť, prečo potrebujete príspevok. Buďte dôsledný a presný. Overte si, čo všetko musí obsahovať odôvodnenie. Tlačivo získate na príslušnom úrade. K žiadosti je potrebné doložiť lekársky nález nie starší ako šesť mesiacov a ostatné doklady, ktoré úrad vyžaduje.
    4. Ešte predtým, než podáte žiadosť, nezabudnite zájsť na úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a zistite všetky podrobnosti, ktoré musia byť súčasťou žiadosti. Ide o to, aby ste mali presné informácie, ktoré dokumenty musíte k žiadosti priložiť. Budete mať tak istotu, že žiadosť je kompletná a jej posúdenie prebehne bez akýkoľvek problémov.

     

    Ako dlho budete čakať na vybavenie?

    Presný čas sa nedá povedať, je to veľmi individuálne. Lehota na vypracovanie posudku je 60 dní od začatia konania a lehota na vyhotovenie rozhodnutia je 30 dní od vyhotovenia posudku.

    V prípade, ak príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny nemôže vzhľadom na okolnosti prípadu rozhodnúť v uvedenej lehote, rozhodnutie sa môže predĺžiť najviac o 30 dní.

    Kedy máte nárok na výplatu príspevku?

    Nárok na príspevok vzniká vydaním právoplatného rozhodnutia príslušného úradu. Peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla sa vypláca:

    • v hotovosti,
    • bezhotovostným prevodom na účet ŤZP osoby,
    • na účet osoby, ktorú ŤZP poverila.

     

    Dokedy si musím kúpiť auto?

    Automobil si môžete kúpiť do troch mesiacov. Najneskôr však do 12 mesiacov odo dňa poskytnutia príspevku.
    Pokiaľ na strane dodávateľa automobilu nastane prekážka, kvôli ktorej nebude možné zakúpiť osobný automobil v stanovenej lehote, ŤZP osoba je povinná predložiť príslušnému úradu potvrdenie o skutočnosti, že si nemôže kúpiť auto v lehote troch mesiacov od poskytnutia peňažného príspevku.

     

    Kedy vám vzniká nárok na nový príspevok?

    Ďalší, nový peňažný príspevok môžeš získať po siedmich rokoch od predchádzajúcej úpravy auta a zároveň ak:

    • sa osoba s ŤZP zaviaže, že osobné motorové vozidlo, na ktoré sa poskytol predchádzajúci príspevok, predá do šiestich mesiacov od kúpy nového osobného motorového vozidla alebo
    • osobné motorové vozidlo, na ktoré sa poskytol predchádzajúci príspevok, je vyradené z evidencie motorových vozidiel alebo
    • sa osoba s ŤZP zaviaže, že do šiestich mesiacov od kúpy nového osobného motorového vozidla požiada o jeho vyradenie z evidencie.

    Podmienka uplynutia siedmich rokov sa považuje za splnenú aj vtedy, ak osoba s ŤZP vráti peňažný príspevok na kúpu osobného motorového vozidla alebo jeho pomernú časť.

     

    Máte otázky ohľadom bezbariérových áut? Neváhajte sa nám ozvať na bezplatnej infolinke: 0800 199 060, kde vám radi poradíme.

    Kontaktujte nás

    Povedali o nás